Rakennamme hirsitalon haapapuusta


Yhteenvetoa
4 lokakuun, 2014, 6:06 pm
Filed under: Uncategorized

Nyt on jo mahdollista tehdä yhteenvetoa rakennusprojektista. Mikä meni pieleen ja mikä onnistui?

  1. Emme tehneet tarkkaa budjettia. Joskus vieläkin mietin, että valmistalo olisi turvallinen ratkaisu, Silloin tietäisi miten paljon rahaa kuluu. Voin kuitenkin sanoa, että hirsitalomme rakennuskustannusten suuruusluokka on pysynyt kohtuullisena. Mies on tehnyt kaiken mahdollisen itse. Olemme käyttäneet kierrätysmateriaalia kun se on ollut mahdollista.
  2. Talon pohjapiirustus. Teimme itse alustavan pohjapiirroksen ja rakennusinsinööri laati sen pohjalta pääpiirustukset. Rakennepiirustukset teetettiin ammattisuunnittelijalla. Meillä oli muutama perusajatus, jotka saimme toteutettua mutta nyt olisin vielä paljon käytännöllisempi. Miettisin jokaista ratkaisua siivoamisen ja ylläpidon kannalta.
  3. Osasimme arvioida että haapahirrestä rakentaminen on haasteellista. Haapa kuivaa hitaasti ja rungot kiertyvät helposti. Mutta sisältä vaaleana säilyvä haapahirsi on meistä edelleen kaunis. Ja olimme haaveilleet pitkään hirsirakentamisesta, se piti kokeilla.
  4. Rakennuspaikan valinta tontilla on vaikea asia. Ehkä ensimmäinen idea talon rakentamisesta korkeimmalle, komeimmalle tontin kohdalle olisi ollut harkitsemisen arvoista. Luulimme, että perustustyöt olisivat tulleet sinne liian kalliiksi, kahden kallion väliin. Kuitenkin tämä nykyinen tasaiselta vaikuttanut paikka osoittautui paljon vaikeammaksi kuin miltä näytti. Myös tien rakentaminen tähän kohtaan talolle oli työlästä, maasta nousi jatkuvasti valtavia kiviä. Niiden siirtämiset ja räjäyttämiset maksoivat myös.
  5. Ledit ja aurinkoenergia. Rakentaminen osui hankalaan muutoskohtaan. Ledit olivat tulossa, mutta tuotevalikoima oli rakentamista aloittaessamme vielä liian suppea ja hintataso korkea. Valaistus onkin yhdistelmä loisteputkivalaisimia ja led-valoja. Myös aurinkokeräimet ja aurinkopaneelit olivat kehittymässä mutta eivät vielä aivan sillä tasolla hinta/laatusuhteiltaan, että olisimme niistä kiinnostuneet. Maalämpö oli hyvä ratkaisu. Jos alkaisimme nyt rakentaa, haluaisin liittää katolle asennettavat aurinkokeräimet osaksi energiantuotantoa.
  6. Kiitokset yhteistyökumppaneille. Haapahirsitalohankkeemme on ollut haastava myös yhteistyökumppaneillemme: haluammekin esittää parhaat kiitokset kaikille hankkeeseen myötävaikuttaneille tahoille.
Advertisement

Jätä kommentti so far
Jätä kommenttiVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggaajaa tykkää tästä: