Rakennamme hirsitalon haapapuusta


Radontalkoot
22 joulukuun, 2007, 9:26 am
Filed under: haapapuut, hirsitalo, maalle muutto, rakentaminen

 

Olemme tilanneet tulevan asuinpaikkamme paikallislehden. Se tulee tietysti luettua pikkuilmoituksia myöten. Äärimmäisen kiinnostavia asioita ovat esimerkiksi jutut koulupiirien tulevaisuudennäkymistä. Tai kunnanvaltuuston hyväksymästä budjetista.

Tällä kertaa huomasin lehdessä pienen ilmoituksen radontalkoista. Ilmoituksessa tarjottiin omakotiasukkaille radonselvitystä alennettuun hintaan.

Soitin ilmoituksessa annettuun puhelinnumeroon ja kysyin miten uudisrakentaja voisi varautua radonin varalle. Sain ystävällisen ja asiallisen vastauksen ja lopuksi vielä kehotuksen ottaa yhteyttä Säteilyturvakeskukseen.

Muutaman puhelinsoiton jälkeen tiedän jo vähän paremmin:

Radonin esiintymisestä omalla tontilla ei oikein voi tietää. Vain jos lähitonteilla asiaa on tutkittu, ollaan vähän varmemmalle pohjalla. Säteilyturvakeskuksen netissä julkaistusta kartasta voi päätellä jotakin.

Mutta nimenomaan uudisrakentajan tulee ottaa radonvaara huomioon. Rakennusvaiheessa sen ehkäisy on vielä edullista. Perustuksiin pannaan kiertämään radonputki, joka tulee ulos perustukista. Toinen yhtä tärkeä asia on tiivistää kaikki taloon perustuksien kautta tulevat läpiviennit. Esimerkiksi jos maalämpöpumppu porataan suoraan talon alle, voi sen liitoksen kautta päästä huoneilmaan syvältä maan uumenista tulevaa radonia, jos sitä ei huolellisesti tiivistetä.

Vielä on huomioitava ilmastoinnin vaikutus. Jos talossa on koneellinen ilmastointi, se saattaa imeä radonia maaperästä mikäli taloon ei tuoda riittävästi korvausilmaa. Meidän tapauksessamme ratkaisuna on todennäköisesti painovoimainen ilmanvaihto, silloin tätä vaaraa ei ole.

Sain vielä kehotuksen hankkia 10 euroa maksava Rakennustieto Oy:n uudisrakentamista ohjeistava radonkortti, tarkalta numeroltaan RT81-10791. Jäin ihmettelemään moista asiaa. Miksi sitä ei voi jakaa ilmaiseksi netissä? Luulisi sen olevan kaikkien etu.

Advertisement

Jätä kommentti so far
Jätä kommenttiVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggaajaa tykkää tästä: