Rakennamme hirsitalon haapapuusta


Pohjapiirustukset on lähetetty
17 marraskuun, 2007, 1:34 pm
Filed under: haapapuut, hirsitalo, maalle muutto, rakentaminen

Emme usko olevamme niin eteviä että osaisimme piirtää varsinaisia pohjapiirustuksia. Vanhan talon remontin pohjalta kokemusta on kertynyt kuitenkin sen verran, että haluamme tehdä itse ehdotukset alustaviksi pohjapiirustuksiksi.

Ne on nyt lähetetty kahdelle hirsiyrittäjälle sekä rakennusinsinöörille.

Kieli keskellä suuta olimme siis piirtäneet vaihtoehtoja muutaman viikon ajan. Netistä olimme vilkuilleet hirsiyrittäjien pohjavaihtoehtoja. Meillä oli kuitenkin aivan omia erikoistoivomuksia.

Louhikkoinen tontti asettaa omat reunaehtonsa. Sitten meillä on muutama lisätoive. Haluamme. että olohuoneesta näkyy tontin kaunein osa, joka on pohjoispuolella tulevaa taloa. Sitten minä haluan pohjoisen ikkunan työhuoneeseeni maalaamistavarten.

Sitten on vielä ekovessatoive. Se vaatii kaksi kerrosta, ns. makkiosaston alleen, toisin sanoenkaksi wc-tilaa on siis rakennettava päällekkäin.

Ehkä tärkein toive on kuitenkin se, että takka ja puuhella sijaitsevat keskellä taloa niin että ne lämmittävät mahdollisimman laajaa tilaa. Ja että samalla kohdalla kellarissa olisi sauna, jolloin siihen saisi puukiukaan.

Nämä ehdot mielessämme olemme kääntäneet ja vääntäneet piirustuksia. Miten pitkän tilan vaatii portaikko? Miten lähelle portaikon ylätasannetta ovi voi avautua?

Lapset eivät ole ihmeemmin kommentoineet rakentamisintoamme. Heitä mietityttää, mahtaisimmeko viihtyä kaukana maaseudulla kolmenkymmenen pääkaupunkiseudulla asutun vuoden jälkeen. Tyttären poikaystävän espanjalaiset sukulaiset sen sijaan ovat ihmeissään. Heidän mielestään nykyinen asuinpaikkamme Helsingin kaukaisella rajalla on aivan silkkaa maaseutua ja sitä se ehkä onkin Valencian suurkaupunkiin verrattuna.

Jossain vaiheessa suunnittelua talo näytti rumalle ja pitkälle pötkylälle. Päätimme, että pitkän sivun keskelle täytyy tulla lyhyt erkkeri pituusvaikutusta vähentämään. Mies tokaisi. että tämä on sitten kymppitonni kustannuksia lisää.

Takaraivossa on myös ajatus, että talossa pitää pystyä liikkumaan myös vanhana ja liikuntaesteisenä. Se tarkoittaa leveitä ovia tärkeimpiin huoneisiin, tilaa keittiöön ja varautumista jonkinlaisen hissin rakentamiseen myöhemmin.

Kaikista näistä syistä meitä alkaa tosissaan jännittää nykyisen talomme myyminen ja kokonaisbudjetti.

Luonteemme törmäävät tässä suunnitteluvaiheessa ymmärrettävästi toisiinsa. Toinen on reipas tekijä ja toinen perfektionistinen pelkääjä.

Kun minä vielä haluaisin lainata lisää kirjoja kirjastostaja kerätä aineistoa (joihin en sitten kuitenkaan jaksa oikein riittävästi perehtyä) mies suurin piirtein on jo menossa rakentamaan.

Uuden tiedon määrä on valtava ja jo sen tajuaminen väsyttää. Rakentaminen, ekorakentaminen ja hirsirakentaminen ovat kehittyneet viimeisten vuosikymmenien aikana. Mutta onneksi enää pelkkä energiasäästö ei ratkaise kaikkea vaan nyt jo osataan arvostaa mm. terveellistä hengitysilmaa.

Advertisement

Jätä kommentti so far
Jätä kommenttiVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggaajaa tykkää tästä: