Rakennamme hirsitalon haapapuusta


Pankista lainaa
17 marraskuun, 2007, 1:31 pm
Filed under: haapapuut, hirsitalo, maalle muutto, rakentaminen

Miten kalliita vuokrat pääkaupunkiseudulla ovatkaan!Oman ikivanhan talomme laina on onneksi jo maksettu. Olisi selkeää myydä se. Silloin emme tarvitsisi lainaa. Mutta jossainhan vielä on asuttava miehen jäljelle olevat työvuodet.

Pienen pienetkin vuokra-asunnot maksavat kuukaudessa saman verran kuin ovat nykyisen talomme asumiskulut.

Siis lainaa anomaan. Onneksi meillä oli mahdollisuus käyttää nykyistä asuntoamme lainan vakuutena. Lainan maksaisimme pois, kun mies jäisi eläkkeelle ja voisimme muuttaa uuteen taloon.

Saimme lainatarjouksen ”kotipankistamme”. Kun suhtautuminen oli meistä vähän nihkeää, päätimme pyytää kilpailevan tarjouksen.

Toisen pankin nuori naisvirkailija oli napakka.Huomasin, että hän selvästikin odotti lasta.

– Kustannusarvionne, hän pyysi.

Olimme miettineet sitä uudestaan edellisenä iltana. Se tuntui toivottoman vaikealta. Netistä löytyi kyllä kustannuslaskureita. Meistä summat olivat päätähuimaavia. Ajattelimme, että meillä on aikaa rakentamiseen, emme suostuisi suin päin ylihinnoitteluun.

Me emme olleet koskaan rakentaneet uutta taloa. Kylläkin korjanneet vuosikymmeniä vanhaa, joten melko realistinen käsitys rakentamisen kustannuksista meillä toki oli. Mies oli tehnyt lähes kaiken mahdollisen itse eikä ollut koskaan suostunut maksamaan ylihintoja. Mutta niinpä mikään meillä ei ollut ihan viimeisen päälle viilattua.

Virkailija kysyi seuraavaksi rakennuksen pinta-alaa. Sen sanottuamme hän totesi, että heillä lainan tarve lasketaan kertomalla neliömäärä 1600 eurolla. Hän suoritti yksinkertaisen laskutoimituksen. Summa oli huikea.

Mies selitti, että rakentaminen maaseudulla ei ole niin ylikuumentunutta kuin pääkaupunkiseudulla. Täällä meille ei tulisi mieleenkään ryhtyä rakentamaan.

Mikään ei tuntunut vakuuttavan virkailijaa.

– Pienempää lainaa ei siis saa? Mies kysyi.

– Tietenkin te voitte nostaa aina vain tarvitsemanne määrän, virkailija rauhoitteli.

Sitten käytiin läpi lyhyessä ajassa varallisuutemme koko kuva. Siinä istuessani mietin, että tämähän olisi hyvä tehdä jokaiselle vaikka kolmen vuoden välein. Yhtä lyhyin ja tiukoin lausein.

Meidän keskustelumme ei ollut osoitteleva, virkailija käyttäytyi miellyttävästi ja asiallisesti. Kun minun vuoroni oli kertoa nykyisistä vähäisistä tuloistani kerroin myös, että meillä on kolme aikuista lasta ja että olin hoitanut lapsia pitkään kotona. Silloin hänkin kertoi odottavansa kolmatta lastaan ja alkoi jopa kertoa jotakin oman perheensä taloprojektista. He tekevät kaiken mahdollisen itse ja näin kustannukset on saatu pysymään alle 1000 eurossa neliöltä. Se on siis mahdollista!

Kun saimme tietää tämän pankin lopullisen lainatarjouksen, huomasimme, että molemmat pankit olivat lähes tasoissa. Kilpailevan pankin marginaali oli alempi, mutta lainan kokonaiskustannuksissa ero tasoittui.

Marginaali? Mistä moinen termi? Miksi ei suoraan sanota että voittoprosentti?

Pieni ero kustannuksissa tuli siitä, mihin viitekorkoon laina sidotaan. Euribor on nyt kalliimpi kuin pankin oma viitekorko, muttamiten on tulevaisuudessa? Jos kaikki käy suunnitelmien mukaan, tarvitsemme lainaa vain rakennusajaksi, joten korolla ei lopulta ole suurta merkitystä.

Advertisement

1 kommentti so far
Jätä kommentti

Lainaa ei täällä suunnassa haettu vaan muutettiin vuokralle hirsitaloon (kyllä, niitäkin löytyy). Onnea projektiinne!

kommentti Kirjoittanut Lainaa ei haettu
Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggaajaa tykkää tästä: